• Bewerking
  • Verpakking
  • Transport
  • Componenten
  • Opslag
  • Diensten
  • Besturing

TU Delft

TU Delft opent nieuw Process & Energy Lab

donderdag, 02 april 2015

Large_tu-delft-opent-nieuw-process-_-energy-lab

DELFT - Op woensdag 8 april opent de TU Delft het nieuwe Process & Energy en Delft Process Technology Institute Lab.

Met de komst van het nieuwe Lab wordt al het grootschalige onderzoek van de TU Delft op het gebied van proces- en energietechnologie bijeengebracht op één centrale plek op de campus’, zegt hoogleraar Energietechnologie en afdelingsvoorzitter Bendiks Jan Boersma. ‘Daarnaast zijn onze faciliteiten en werkplaats grondig gemoderniseerd en hebben we nu een grotere capaciteit beschikbaar voor onze studenten.

‘Het Lab is de enige plek in Nederland waar nog grootschalig universitair onderzoek op dit gecombineerde vakgebied plaatsvindt. Het is een bewuste keuze geweest van de TU Delft om daarin te (blijven) investeren. Voor het bedrijfsleven, ook het MKB, blijft de TU daardoor een aantrekkelijke onderzoekspartner op het terrein van Energie- en Procestechnologie.’

Bill Gates en het toilet

Het Delftse onderzoek gaat onder meer over efficiëntere energie-opslagmethodes en energiezuinigere processen en is verdeeld over vier takken: ‘process intensification’, ‘energy technology’, ‘fluid mechanics’ en ‘engineering thermodynamics’.

Een van de opvallende onderzoeksprojecten die op dit moment wordt uitgevoerd, is de Reinvent the Toilet Challenge, dat wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Hierin werd een nieuwe sanitatiesysteem voor gebruik in de ontwikkelingslanden bedacht en ontworpen. Uit menselijke urine en uitwerpselen wordt in een vergassingsinstallatie na een droogstap syngas gewonnen dat na grondige gasreiniging aan een brandstofcel wordt gevoerd die elektriciteit levert.

Het nieuwe Lab is een gezamenlijk initiatief van de afdeling Process & Energy van de faculteit 3mE, en het TU Delft Process Technology Institute (DPTI). De opening vindt plaats op woensdag 8 april in het gebouw aan de Leeghwaterstraat 39.

Programma:

12.00 - 13.00 Registratie

13.00 - 14.00 Lunch

14.00 - 14.40 Prof. André Bardow (RWTH Aachen) - “Utilization of CO2: The missing link between Process & Energy?”

14.40 - 15.20 Ir. Peter Veenstra - Team Leader Fluid Flow and Reactor Engineering Shell Technology Center Amsterdam

15.20 - 16.00 Prof.dr. Bas Haring - filosoof, schrijver en TV-presentator

16.15 - 16.30 Officiële opening door prof. Karel Luyben, Rector Magnificus TU Delft

16.30 - 17.30 Rondleiding

Meer informatie

Over de opening: http://opening-pe-lab-delft.com/

Over de Afdeling Process & Energy: http://delftpe.nl/

Over het TU Delft Process Technology Institute: http://process.tudelft.nl/

Foto door Twan de Veer